۱۳۹۷ جمعه ۲۶ بهمن

 

( برنده چهارم جشنواره غذای سالم  1397)

 

طرزتهیه آش جو

مواد لازم:

جو پوست کنده سالم : 2 پیمانه

برنج : 2/1 پیمانه

عدس : 1پیمانه

نخود : 1 پیمانه

عصاره قلم گاو : 1 پیمانه

سبزی آش : 500 گرم

پیاز داغ، سیر داغ و کشک : به میزان لازم

نمک، فلفل : به میزان لازم

طرز تهیه:

جو و نخود را از شب قبل در آب خیس می کنیم. هر 8 ساعت یک بار آب نخودها را عوض می کنیم تا نفخ آن کامل گرفته شود. نخود و عدس را به طور جداگانه می پزیم. جو را هم با دو قاشق روغن بدون نمک جداگانه می پزیم. روغن برای اینکه کمتر سر برود و تا پخت کامل جو اصلا نباید هم زد. چون لعاب جو جدا می شود و ته نشین شده و باعث ته گرفتگی می شود.

سبزی آش را با مقداری آب روی شعله می پزیم و اجازه می دهیم حسابی بپزد. بعد از پخت سبزی، جو و نخود و عدس پخته شده را به سبزی پخته شده اضافه می کنیم. برنج هم جهت لعاب دار شدن به آش اضافه می کنیم. در پایان عصاره قلم گاو و سیر را که از قبل خرد کردیم و در روغن تفت دادیم و زردچوبه و نعنا هم به آن اضافه کرده ایم، به آش اضافه می کنیم و اجازه می دهیم همه مواد با هم بجوشد و آش جا بیفتد. حدود 30-20 دقیقه به پایان پخت آش، کشک محلی ساییده شده و نمک و فلفل را به مقدار لازم اضافه می کنیم.

در پایان آش را داخل دیس سرو کرده و با کشک های رنگی(با زعفران و آب لبو) و پیازداغ و سیرداغ تزئین می کنیم..

 

                                                                                                                                                

فرحناز شیخ شعاعی کارشناس تغذیه مرکز خدمات جامع سلامت الغدیر

 

****************************************************************************

 

 

قاتق بنه ( آب بنه )

مواد لازم

  • پیاز متوسط : 3 عدد

  • بنه(پسته کوهی، مروارید سبز ) کوبیده شده : 500 گرم

  • نعنا خشک : به مقدار لازم

  • فلفل سیاه : به مقدار لازم

  • نمک : به مقدار لازم

  • آب لیمو : به مقدار لازم

  • آب ولرم : 5 لیوان

  • رب انار ، کشک سائیده شده ، تلف ،آب نارنج ، آب غوره ، برای مزه دار شدن در صورت  دلخواه

طرز تهیه

مرحله 1

ابتدا بنه کوبیده شده را با دوقاشق غذاخوری آب جوش خوب ورز می دهیم و این کار را چندین بار تکرار می کنیم تا بنه به روغن بیفتد به طوری که با فشرده شدن بنه ، روغن آن بچکد. بهتر است این کار را در تغار به دلیل زبر بودن انجام دهیم .

 مرحله 2

سپس روغن بنه را پس از فشردن در استکان می چکانیم و کنار می گذاریم، پس از آن آب ولرم را به بنه ها اضافه کرده خوب مخلوط کرده سپس آنها را صاف می کنیم تا پوسته ها کاملا جدا شود . 

 مرحله 3

سپس مایع  به دست آمده را  گرم نموده ، نمک ، آب لیمو ، پیاز و نعنا ، فلفل ( در صورت دلخواه ) اضافه می کنیم و در آخر روغن بنه را روی مواد می ریزیم تا خوشرنگ و زیبا شود.

برای مجلسی شدن این غذا می توان پیاز و چند حبه سیر را  با یک قاشق آرد سرخ کرده و به  آن  زردچوبه و نعنا خشک اضافه کرده( این کار را می توان با همان روغن بنه انجام داد ) و سپس آب بنه را به آن اضافه کنیم تا گرم شود و به دلخواه  برای ترشی آن از رب انار، آب لیمو تازه ، کشک ،تلف  ویا  حتی آب نارنج یا آب غوره  بر اساس آنچه که خانواده دوست دارند،استفاده نمود.

بنه (پسته کوهی )

مروارید سبز 

بنه در کرمان به یک نوع پسته کوهی معروف است. درخت بنه خاصیت های زیادی دارد و از جهات مختلف مورد علاقه گیاه خواران است، هم چوب آن که برای هیزم و زغال بسیار خوشایند است و تمیز سوخته و از ماندگاری و دوام بالایی برخوردار است و از برگ در خت آن برای غذای گیاه خواران و تهیه پوست و تبدیل آن به مشک استفاده می کنند.

دانه بنه تقریبا کروی شکل و شبیه عدس است. این دانه ها خوشه ای بوده و داخل یک پوسته چوبی و محکم می باشد این دانه ها زمانی که هنوز نرم هستند و سفت نشده اند جهت تهیه ترشی استفاده می شوند و هر گاه که سفت شده جهت تهیه آب بنه به کار می روند.

در بعضی از استانهای دیگر از بنه تازه به همراه تیکه های مرغ ویا گوشت چرخ شده به صورت قاتی پلو استفاده می شود. معمولا بنه ها پس از رسیدن پسته ها و در اواخر تابستان برای قاتق بنه قابل استفاده هستند.

 درخت بنه در واقع منبع تولید شیره سقز است . این گیاه صمغی به رنگ سبز خیلی روشن، غلیظ و بسیار چسبنده است که استفاده دارویی فراوان داشته و به عنوان یک ملین قوی در درمان یبوست و درمان ناراحتی های گوارشی استفاده می شود. این غذا در واقع از غذاهای سنتی مردم حاجی آباد از توابع استان کرمان  و هر جا که این درخت وجود دارد مثل بافت ویا اطراف جیرفت می باشد.


خواص درمانی بنه

بنه مقوی کبد و طحال بوده و مسکن درد کمر، درد پشت و درد قولنج می‌باشد، ضمن آنکه بنه، ویتامین‌های آ و اقسام ب و د را نیز دارد.
بخار پوست درخت بنه برای خلاص شدن از شر حشرات مؤثر است

صنعت داروسازی با صمغ آن پمادی درست می‌کنند که از گزش پشه جلوگیری می‌کند. برای کمردرد و دردهای مفصلی از روغن این گیاه استفاده می‌شود و کرمانی‌ها بنه را به نوعی تقویت‌کننده اعصابمی‌دانند.

در سالهای اخیر این گیاه را به کشورهای دیگر صادر می کنند  گویی مردم کشورهای دیگر پی به خواص  این دانه سبز برده اند و از آن به عنوان مروارید سبز نام برده می شود.

پروین ملا زاده: نماینده بانوان دانشکده بهداشت 

***************************************************************************************